Overview of agricultural production in the Center-South Region of Paraná

Authors

  • Rafael de Matos Unicentro
  • Tayná Jornada Ben Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO, Guarapuava-PR
  • Gracielle Pavan Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO, Guarapuava-PR
  • Sidnei Osmar Jadoski Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO, Guarapuava-PR

Keywords:

Olericultura, Central-Southern region of Paraná, family agriculture.

Abstract

The Center-South Region of the State of Paraná has socio-economic characteristics that are highly related to agriculture, but with little emphasis on the production of olive groves. This work aimed to identify the major olive groves in the central-southern region of Paraná in relation to the state and country through a bibliographic review, using in part official data from SEAB and IBGE and collecting data from municipal agencies. In comparing the data at state and national level, potatoes, onions and tomatoes in the Guarapuava region are common, and little or no expression for cassava cultivation. It was concluded that this region presents great potential for this type of production due to the characteristics of the properties with expressive participation of family agriculture. However, for the production of olive groves to be significantly
increased in a viable way to the producer, changes and investments are necessary in aspects that involve both the promotion and technical assistance, as well as the producer organization. Aiming at better structuring the buying and selling process, as well as the classification, processing and packaging infrastructure of the products before being destined to the final consumer market.

Author Biographies

Rafael de Matos, Unicentro

Aluno PPGA  Unicentro

Tayná Jornada Ben, Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO, Guarapuava-PR

Aluno PPGA  Unicentro

Gracielle Pavan, Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO, Guarapuava-PR

Aluno PPGA  Unicentro

Sidnei Osmar Jadoski, Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO, Guarapuava-PR

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (1996), mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Santa Maria (1999), doutorado em Agronomia (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - Botucatu-SP (2002) e pós-doutorado pela Universidad de Almería - Espanha (2011-12). Foi Professor de Ensino Superior nas Fundações FREA e FACCAA de Avaré-SP e da Universidade do Oeste Paulista - Unoeste de Presidente Prudente-SP. Atualmente é Professor Associado da UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CENTRO OESTE do Paraná na área de Climatologia e Engenharia de Água e Solo. Como pesquisador desenvolve atividades nas áreas de Agronomia e Engenharia Agrícola, com ênfase em Manejo da irrigação e Agrometeorologia e linha de pesquisa em Manejo de Culturas Irrigadas e Prevenção à Contaminação dos Recursos Hídricos. (Texto informado pelo autor).

Curriculo Lattes

References

DERAL. Valor Bruto da Produção Rural Paranaense. Governo do Estado do Paraná. Fev. 2014. 41p.

FRANÇA, C.G; DEL GROSSI, M.E; MARQUES, V.P.M.A.O censo agropecuário 2006 e a agricultura familiar no Brasil. Brasília: MDA, 2009. 96p.

GRAZIANO, X.; et al. Revolução no campo. Rio de Janeiro: Konrad Adenauer, 2004.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2016. Disponível em: <http://www.ibge.gov.br>. Acessado em: 22 fev. 2016.

SEAB. Secretaria de Estado da Agricultura e do Abastecimento. DERAL - Departamento de Economia Rural. Olericultura - Análise da Conjuntura Agropecuária. Fevereiro 2016

INCRA/FAO. Perfil da Agricultura Familiar no Brasil: Dossiê estatístico. Brasília, 1996. Novo Retrato da Agricultura: o Brasil redescoberto. Brasília: MDA, 2000.

IPARDES. Leituras Regionais: Mesorregião Geográfica Centro-Sul Paranaense. Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social. BRDE, 2004. 139p.

PEREIRA, M.T; LOPES, J.L. Características dos trabalhadores inseridos na agricultura e pecuária paranaense: Uma análise estatística comparando-se as mesorregiões do Paraná. VIII EPCT. Campo Mourão, PR. 2013.

SILVA, C.P de O. A participação da agricultura familiar na produção agrícola da microrregião de Guarapuava, no Centro-sul do Paraná. Anais da XIX Semana de Iniciação Científica 25 e 26 de setembro de 2014, UNICENTRO, Guarapuava –PR.

VIERO, V.C.; SILVEIRA, A.C.M. da. Apropriação de tecnologias de informação e comunicação no meio rural brasileiro. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 28, n. 1, p. 257-277, jan./abr. 2011.

Published

06-07-2017

Issue

Section

Nota Técnica