Historical characterization of culture and prognosis of development of potato production in Brazil

Authors

  • Edinéia Ferreira da Silva Aluna do Programa de Pós Graduação em Agronomia. Universidade Estadual do Centro-Oeste, Unicentro, Campus Cedeteg. Rua Simeão Camargo Varela de Sá, n.3. CEP:85040-080. Guarapuava, Paraná- Brasil. E-mail: efs@hotmail.com
  • Sidnei Osmar Jadoski Engenheiro Agrônomo, Dr. Professor - Programa de Pós Graduação em Agronomia . Universidade Estadual do Centro-Oeste, Unicentro, Campus Cedeteg. Rua Simeão Camargo Varela de Sá, n.3. CEP:85040-080. Guarapuava, Paraná- Brasil. E-mail: sjadoski@unicentro.br

DOI:

https://doi.org/10.5935/PAeT.V8.N1.12

Keywords:

history of the potato, Brazilian production of potatoes, bataticultura in Brazil

Abstract

The potato (Solanum tubersum L.) has great expression in cultivated area and economic and social importance for the majority of the more than 160 countries where culture is produced. The objective was to organize information in order to summarize relevant aspects about the cultural history from its most known sources, and to submit most current data on the production and productivity of culture in recent decades in Brazil. The main historical aspects show that the potato crop has its origins in the Titicaca, Peru Lake area, approximately dating back to 10,000 BC Although it is well distributed in the country, except for the northern region, the potato crop in Brazil is developed with the highest expression Southeast and South regions, regions with favorable climatic and soil conditions where the hot weather conditions are unfavorable for the crop. The production and potato productivity in Brazil are increasing over the past decades, yet the setting for culture points to the need for new alternatives for cultivation and consumption to greater standardization and reduction of fluctuations in the supply chain.

Author Biographies

Edinéia Ferreira da Silva, Aluna do Programa de Pós Graduação em Agronomia. Universidade Estadual do Centro-Oeste, Unicentro, Campus Cedeteg. Rua Simeão Camargo Varela de Sá, n.3. CEP:85040-080. Guarapuava, Paraná- Brasil. E-mail: efs@hotmail.com

Aluna do Programa de Pós Graduação em Agronomia. Universidade Estadual do Centro-Oeste, Unicentro, Campus Cedeteg. Rua Simeão Camargo Varela de Sá, n.3. CEP:85040-080. Guarapuava, Paraná- Brasil. E-mail: efs@hotmail.com

Sidnei Osmar Jadoski, Engenheiro Agrônomo, Dr. Professor - Programa de Pós Graduação em Agronomia . Universidade Estadual do Centro-Oeste, Unicentro, Campus Cedeteg. Rua Simeão Camargo Varela de Sá, n.3. CEP:85040-080. Guarapuava, Paraná- Brasil. E-mail: sjadoski@unicentro.br

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (1996), mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Santa Maria (1999), doutorado em Agronomia (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - Botucatu-SP (2002) e pós-doutorado pela Universidad de Almería - Espanha (2011-12). Foi Professor de Ensino Superior nas Fundações FREA e FACCAA de Avaré-SP e da Universidade do Oeste Paulista - Unoeste de Presidente Prudente-SP. Atualmente é Professor Associado da UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CENTRO OESTE do Paraná na área de Climatologia e Engenharia de Água e Solo. Como pesquisador desenvolve atividades nas áreas de Agronomia e Engenharia Agrícola, com ênfase em Manejo da irrigação e Agrometeorologia e linha de pesquisa em Manejo de Culturas Irrigadas e Prevenção à Contaminação dos Recursos Hídricos. (Texto informado pelo autor).

Curriculo Lattes

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Published

29-06-2016

Issue

Section

Revisão Literária