Influence
of Azospirillum sp. inoculation in wheat, barley and oats
Osmar
Roberto Dalla Santa; Herta Stutz Dalla Santa; Ramona Fernández; Georgina
Michelena; Pedro Ronzelli Júnior; Carlos Ricardo Soccol
Abstract
The aim of this study has
been to evaluate the influence of inoculation with Azospirillum sp.
RAM-7 in wheat, barley and oats on yields, density and N total of grains. The
experiments were conducted under field conditions. The treatments involved
bacterial inoculation with or without different levels of nitrogen
fertilization and absolute control. The inoculation was carried out by the seed
coating method with bacterial suspension containing 1010 CFU.mL-1.
Statistically significant effects on grain yield in wheat were obtained at the
inoculated treatment without any nitrogen fertilizer, increasing the yield by
23.9% over de control (p<0.05). In the inoculated treatment associated with
48 kg of N.ha-1, the yield was similar to that obtained at 60 kg of N.ha-1 with
or without inoculation. In barley, the grain yields of the inoculated treatment
associated with 32 kg of N.ha-1 was statistically equivalent to that obtained
with 40 kg de N.ha-1 with or without inoculation (p<0,05). In oats, there
was no significant difference between treatments and their respective controls for
yields, density and N total of grains. The results of the present investigations
showed the possibility of the partial substitution of the inorganic nitrogen
fertilizer with the Azospirillum sp. RAM-7 inoculation in wheat, barley
and oats.
Key words: wheat;
barley; oats; nitrogen fixation; Azospirillum.
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Influência da inoculação de Azospirillum
sp. em trigo, cevada e aveia
Osmar
Roberto Dalla Santa; Herta Stutz Dalla Santa; Ramona Fernández; Georgina
Michelena; Pedro Ronzelli Júnior; Carlos Ricardo Soccol
Resumo
O objetivo deste estudo foi avaliar a influência da
inoculação com Azospirillum sp.
RAM-7 em trigo, cevada e aveia no
rendimento, densidade e nitrogênio total nos grãos. Os
experimentos foram conduzidos
em condições de campo. Os tratamentos envolveram a
inoculação de bactérias, com
a presença ou não de diferentes doses de
fertilização nitrogenada e o controle
absoluto. A inoculação foi feita pelo método de
contaminação das sementes com
uma suspensão de bactérias contendo 1010 UFC.mL-1.
Efeitos estatisticamente
significativos sobre a produtividade de grãos de trigo foram
obtidos no
tratamento inoculado e sem a adição de
fertilização nitrogenada, aumentando o
rendimento em 23,9% em relação ao controle (p<0,05).
No tratamento inoculado
associado a 48 kg de N.ha-1, a produtividade foi similar à
obtida no tratamento
com 60 kg de N.ha-1 com ou sem inoculação. Na cevada, o
rendimento de grãos do
tratamento inoculado associado a 32 kg de N.ha-1 foi semelhante ao que
recebeu
40 kg de N.ha-1 com ou sem inoculação (p<0,05). Na
aveia, os tratamentos não
diferiram de seus controles em relação ao rendimento,
densidade e nitrogênio
total dos grãos. Os resultados obtidos nesta pesquisa indicam a
possibilidade
da substituição parcial da fertilização
nitrogenada inorgânica pela inoculação de
Azospirillum sp. RAM-7 nas culturas de trigo, cevada e aveia.
Palavras-chave: trigo; cevada; aveia; fixação de nitrogênio; Azospirillum.