Palm pulp rheological parameters in function of temperature and content of suspended solids
DOI:
https://doi.org/10.5777/paet.v4i1.1374Keywords:
palm, rheology, viscosityAbstract
Açaí and Jussara are typical Brazilian fruits, highly appreciated and nutritionally rich. Besides, since they are perishable products, and it is difficult to extend their lives, beyond the natural fruit consumption it becomes interesting its derivatives consumption in which it is used fruit pulp, which must be submitted to the industrialization processes such as pumping, agitation, pipe transporting and evaporation. In order to make all these stages economically viable, the pulp physical and chemical knowledge is basic. Amongst these properties, the rheological behavior is one of great importance, being useful as quality control measurement and in projects, evaluation and operation of the processing food equipment such as the pumps, agitation, pipes, etc. This work objective was to measure Açaí and Jussara pulps rheological and physical-chemical properties. The results had shown that both pulps presented characteristic composition of the fruits, on the basis of the data found in literature, and pseudoplastic rheological behavior, since the viscosity of both diminished, as the shear tension increased.Downloads
Published
15-01-2012
Issue
Section
Nota Técnica
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:- A veracidade das informações e a autoria de todo o conteúdo apresentado nos artigos é de responsabilidade do(s) autor(es). Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Attribution License que permitindo o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria do trabalho e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).