How the components of bioenergy and technological traits are affected by water deficit in sugarcane?
DOI:
https://doi.org/10.5935/PAeT.V7.N2.01Palabras clave:
spp., Water, Energy, Biomass and Carbohydrate partitioningResumen
To study the effect of water stress on the production of bioenergy and on the biometric and technological parameters that comprise bioenergy in sugarcane, two treatments were tested: 100% replacement of evapotranspiration and 20% of evapotranspiration, with 10 replicates, using a total of 20 plots, and in a completely randomized design. Biometric, technological and calorimetric analyses were done. Under water stress there was a reduction of biomass and for all the analyzed components (TRS, Pol, Brix and Fiber). The total bioenergy of the system was reduced in the same proportion as the biomass, presenting changes in its composition. The simple sugars (glucose and fructose) showed minor reduction than other components of bionergy.
Citas
ALFONSI, R.R.; PEDRO J.R.; BRUNINI, M.J.; BARBIERI, V. Condições climáticas para a cana-de-açúcar. In: Paranhos, S. B. (ed.) Cana-de-açúcar: Cultivo e produção. Campinas, Fundação Cargill, p. 373-431, 1987.
AMTHOR, J. S. From sun light to phytomass: on the potential efficiency of converting solar radiation to phyto-energy. New Phytologist, v.188, p.939-959, 2010.
BANZATTO, D. A.; KRONKA, S. N. Experimentação agrícola. 4.ed. Jaboticabal: FUNEP, 237 p. 2006.
BRUNINI, O. Ambientes climáticos e exploração agrícola da cana-de-açúcar. In: DINARDO-MIRANDA, L. L.; VASCONCELOS, A. C.; M.; LANDELL, M. G. A. (eds.). Cana-de-açúcar. Campinas, IAC, p. 205-218, 2008.
CASAGRANDE, A. A. Tópicos de morfologia e fisiologia da cana-de-açúcar. Jaboticabal: FUNEP, 1991.
CATUCHI, T.A.; GUIDORIZZI, F.V.C.; GUIDORIZI, K.A.; BARBOSA, A.M. SOUZA GM. Respostas fisiológicas de cultivares de soja à adubação potássica sob diferentes regimes hídricos. Pesquisa agropecuária brasileira. v.47, n.4, p.519-527, 2012.
CONAB, Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento de safra brasileira: cana-de-açúcar, segundo levantamento, agosto/2012 - Brasília: CONAB 2012. Disponível em: http://www.conab.gov.br. Acesso em 25 de Agosto de 2012.
DOORENBOS, J. KASSAM, A. M. Efeito da água no rendimento das culturas. Campina Grande: FAO, (Estudos FAO, Irrigação e Drenagem 33), 1994.
FERNANDES A. Cálculos na agroindústria da cana-de-açúcar. 2.ed. Piracicaba: EME, 2003.
FIGUEIREDO P. Breve história da cana-de-açúcar e do papel do Instituto Agronômico no seu estabelecimento no Brasil. In: DINARDO-MIRANDA, L.L.; 2008.
GAVA, G. J. C.; SILVA, M. A.; SILVA, R.C.; JERONIMO, E.M.; CRUZ, J.C.S.; KÖLLN, O.T. Produtividade de três cultivares de cana-de-açúcar sob manejos de sequeiro e irrigado por gotejamento. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental v. 15, p. 250–255, 2011.
GOLDEMBERG J. Etanol e bioeletricidade : a cana-de-açúcar no futuro da matriz energética / [coordenação e organização SOUSA, E. L., e MACEDO I. C.] . São Paulo : Luc Projetos de Comunicação, 2010.
INMAN-BAMBER, N. G.; BONNETT, G.D.; SPILLMAN, M.F.; HEWITT, M.L.; JACKSON, J. Increasing sucrose accumulation in sugarcane by manipulating leaf extension and photosynthesis with irrigation. Australian Journal of Agricultural & Resource Economics. v. 59, p. 13–26. 2008.
INMAN-BAMBER, N. G.; SMITH, D. M. Water relations in sugarcane and response to water deficits. Field Crops Research. v. 89, n. 92, p. 185-202, 2005.
MACHADO, R.S.; RIBEIRO, R.V.; MARCHIORI, P.E.R.; MACHADO, D.F.S.P.; MACHADO, E.C.; LANDELL, M.G.A.L. Respostas biométricas e fisiológicas ao deficit hídrico em cana-de-açúcar em diferentes fases fenológicas. Pesquisa agropecuária brasileira. v. 44, n. 12, p.1575-1582, 2009.
MARQUES, T.A.; PINTO, L.E.V. Energia da biomassa de cana-de-açúcar sob influência de hidrogel, cobertura vegetal e profundidade de plantio. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. v. 17, n. 6, p. 680-685, 2013.
MAULE, R.F.; MAZZA, J.A.; MARTHA JUNIOR, G.B. Produtividade agrícola de cultivares de cana-de-açúcar em diferentes solos e épocas de colheita. Scientia Agricola, v. 58, p. 295-301, 2001.
REIN, P. Sugarcane Engineering. Berlin: Verlag, 768 p. 2007.
RIDESA. Rede Interuniversitária para o Desenvolvimento do Setor Sucroalcooleiro. Variedades RB; 2008, April. Disponível em: http://www.pmgca.dbv.cca.ufscar.br/dow/VariedadesRB_2008.pdf. Acesso em 20 de julho de 2014.
ROSSETO, R. A bioenergia, a cana energia e outras culturas energéticas. Pesquisa e Tecnologia, v. 9, n. 1, 2012. Disponível em: http://www.aptaregional.sp.gov.br/index.php/component/docman/doc_download/1198-a-bioenergia-a-cana-energia-e-outras-culturas-energeticas?Itemid=195. Acesso em 13 março 2012.
RODRIGUES, J.D. 1995, Fisiologia da Cana-de-açúcar. Disponível em http://www.malavolta.com.br/pdf/1071.pdf. Acesso em 15 de março de 2013.
ROSENFELD, .; LEME, E.J.A. Produtividade da cana-de-açúcar irrigada por aspersão: estudo de épocas de irrigação. In. III Congresso Nacional da STAB, São Paulo, Brasil, Resumos, p. 77-84, 1984.
SAGE, R.F.; KUBIEN, D.S. The temperature response of C3 and C4 photosynthesis. Plant, Cell and Environment. v. 30, p. 1086-1106, 2007.
SAGUINO, A.; CAMPANHÃO, J.M.; MOMESSO, J.C.; GONÇALVES, R.A. Controle do raquitismo da soqueira da cana-de-açúcar em toletes de três gemas pelo tratamento térmico em água a 52º C por 30 minutos (Relatório CTC). 1996.
SEGATO, S.V. [Organizador et al.] Atualização em produção de cana-de-açúcar – Piracicaba: CP 2, 415p. : Il. 2006.
VITTI, G. C.; LUZ, P.H.C.; ALTRAN, W.S. Nutrição e adubação. In: SANTOS, F. BORÉM, A, editors. Cana-de-açúcar: do plantio à colheita, Viçosa: UFV, p. 49-74. 2013.
WACLAWOVSKY, A.J.; SATO, P.M.; LEMBKE, C.G.; MOORE, P.H.; SOUZA, G.M. Sugarcane for bioenergy production: an assesment of yield and regulation of sucrose content. Plant Biotechnology Journal, v. 8, p. 1-14, 2010.
Descargas
Publicado
Número
Sección
Licencia
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:- A veracidade das informações e a autoria de todo o conteúdo apresentado nos artigos é de responsabilidade do(s) autor(es). Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Attribution License que permitindo o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria do trabalho e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).