Plant regulators effect on germination of seeds of tabasco pepper

Authors

  • Essione Ribeiro Souza Universidade Estadual Paulista
  • Bárbara França Dantas Embrapa Semiárido
  • Carlos Alberto Aragão Universidade do estado da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5935/PAeT.V7.N2.06

Keywords:

Capsicum frutescens, imbibition, growth regulators

Abstract

The germination of pepper seeds, even under favorable conditions, is slow and disuniform, requiring the use of techniques which help to speed up the germination and uniform emergence in the field. The study aimed to evaluate the effect of different plant growth regulators on seed germination tabasco pepper (Capsicum frutescens L.) The experimental design was completely randomized in factorial scheme 2 (pre-soaking) x 5 (plant growth regulators). There were four replicates of 50 seeds for each treatment. The plant regulators used were (1) Stimulate®, Stoller; (2) Sett®, Stoller; (3) CaB®, Stoller; (4) Progibb®, Valent Biosciences; (5) distilled water, which was used a volume of 13 ml of solution for all treatments. The seeds were pre-soaked for 24 hours or germinated directly in solutions with plant growth regulators. The seeds were submitted to germination test in gerbox in germinators at 25 °C for 19 days. The pre-soaked tabasco pepper seeds had higher percentage of germination, of normal seedlings and seedling growth, regardless of the pre-soaking solution. The growth regulators Progibb® and Stimulate® improved seed germination and early growth of seedlings of tabasco pepper. The use of any one of the bioregulators evaluated stimulated the development of roots.

Author Biographies

Essione Ribeiro Souza, Universidade Estadual Paulista

Possui graduação em Engenharia Agronômica, mestrado em Horticultura Irrigada pela Universidade do Estado da Bahia e doutoranda em Agronomia/Horticultura pela Universidade Estadual Paulista Júlio Mesquita de Filho. Atua principalmente nos seguintes temas: Fisiologia Vegetal de produção, na técnica de análise de fertilidade de gema em uva (Vitis vinifera (L.) e prática de tensiômetria para determinação da curva característica do solo e irrigação.

Bárbara França Dantas, Embrapa Semiárido

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Uberlândia (1997), mestrado em Agronomia (Fisiologia Vegetal) pela Universidade Federal de Lavras (1999) e doutorado em Agronomia (Agricultura/ Fisiologia de Sementes) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2002). Atualmente é pesquisadora a da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária- Embrapa Semi-Árido e Professora Permanenete do Mestrado em Horticultura Irrigada da Universidade do Estado da Bahia-UNEB. É pesquisadora-membro de projetos de pesquisa da Universidade Federal da Bahia, Universidade Estadual de Feira de Santana e coorientadora de alunos de pós- graduação na UNEB, UEFS, UENF UFPB. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase emFisiologia de Plantas Cultivadas, atuando principalmente nos seguintes temas: tecnologia e fisiologia de sementes, metabolismo germinativo, armazenamento e fisiologia do estresse

Carlos Alberto Aragão, Universidade do estado da Bahia

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (1996), mestrado em Agronomia (Genética e Melhoramento de Plantas) pela Universidade Federal de Lavras (1998) e doutorado em Agronomia (Agricultura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2002). Atualmente é professor Titular da Universidade do Estado da Bahia da Graduação e Coordenador do Mestrado em Horticultura Irrigada (PPHI). Atua como Orientador de pesquisas com experimentação e manejo de hortaliças (melancia, melão, cebola, tomate e outras hortaliças)

References

ALBUQUERQUE, K.A.D.; OLIVEIRA J.M.; SILVA P.A.; VEIGA A.D. Armazenamento e qualidade de sementes de tomate enriquecidas com micronutrientes e reguladores de crescimento. Ciência e Agrotecnologia, v.34, n.1, p.20-28, 2010. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542010000100002

ARAGÃO, C.A.; DANTAS, B.F.; ALVES, E.; CATANEO, A.C.; CAVARIANI, C.; NAKAGAWA, J. Atividade amilolítica e qualidade fisiológica de sementes armazenadas de milho super doce tratadas com ácido giberélico. Revista Brasileira de Sementes, v.25, n.1, p.43-48, 2003.

ARTECA, R.D. Plant growth substances: principles and applications. New York: Chapman & Hall, 332p. 1996.

BEWLEY, J.D.; BRADFORD, K.J.; HILHORST, K.H.W.M; NONOGAKI, H. Seeds: Physiology of development germination and dormancy. New York: Springer, 2013, 392p.

BRASIL. Regras para análise de sementes. Brasília: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. 2009.395p.

CARVALHO, S.I.C.; BIANCHETTI, L.B.; RIBEIRO, C.S.C.; LOPES, C.A. Pimentas do gênero Capsicum no Brasil. Brasília. Embrapa Hortaliça, Documentos, 94. 2006. p. 27.

DAVIES, P.J. Plant hormones: their role in plant growth and development. (2 ed). New York: Nijhoff Publishers. 1994. p. 678.

DINIZ, K.A.; SILVA, P.A.; OLIVEIRA, J.A.; EVANGELISTA, J.R.E. Sweet pepper seed responses to inoculation with microorganisms and coating with micronutrients, aminoacids and plant growth regulators. Scientia Agricola, v.66, n.3, p.293-297, 2009. < http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162009000300002 >

EDWARDS, R.L.; SUNDSTROM, F.J. Afterripening and harvesting effects on tabasco pepper seed germination performace. HortScience, v.22, n.3, p.473-475. 1987.

FERREIRA, G.; COSTA, P.N.; FERRARI, T.B.; RODRIGUES, J.D.; BRAGA, J.F.; JESUS, F.A. Emergência e desenvolvimento de plântulas de Maracujazeiro azedo oriundas de sementes tratadas com bioestimulante. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 29, n.3, p. 595-599. 2007. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452007000300034

FIALHO, G.S; SILVA, C.A.; DIAS, D.C.F.S.; ALVARENGA, E.M.; BARROS, W.S. Osmocondicionamento em sementes de pimenta ‘amarela comprida’ (Capsicum annuum L.) submetidas à deterioração controlada. Ciência e Agrotecnologia, v. 34: p. 646-652. < http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542010000300017 >

FILGUEIRA, F.A.R. Solanáceas: agrotecnologia moderna na produção de tomate, batata, pimentão, pimenta, berinjela e jiló. Lavras: UFLA, 2003. 333p.

GARCIA, A.S.; BRANQUINHO, E.G.A.; MENUCHI, A.C.T.P.; ERLACHER, K.C.; DOMINGUES, M.C.S. Efeitos de reguladores vegetais na germinação e desenvolvimento da semente Strelitzia reginae. Thesis, v. 5, n.1, p.161-176, 2006.

HENZ, G.P.; COSTA, C.S.R. Picante e Saborosa. Cultivar HF, p.2-7. 2005.

KERBAUY, G.B. Fisiologia vegetal. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2004. 452p.

MARCOS FILHO, J. Dormência de sementes. In: Marcos Filho J. (ed). Fisiologia de sementes de plantas cultivadas. Piracicaba: FEALQ, p. 253-289. 2005.

MOTERLE, L.M.; SANTOS, R.F.; SCAPIM, C.A.; BRACCINI, A.L.; BONATO, C.M.; CONRADO, T. Efeito de biorregulador na germinação e no vigor de sementes de soja. Revista Ceres, v.58, n.3, p. 651-660. 2011. http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2011000500017

NASCIMENTO, W.M.; DIAS, D.C.F.S.; FREITAS, R.A. Produção de sementes de pimentas. Cultivo da pimenta, Belo Horizonte, Informe agropecuário, v.27, n.233 p.30-39. 2006.

POZO, J.C.D.; LOPEZ-MATAS, M.A.; RAMIREZ-PARRA, E.; GUTIERREZ, C. Hormonal control of the plant cell cycle. Physiologia Plantarum, v. 123, n. 2, p. 173-183, 2005. http://dx.doi.org/10.1111/j.1399-3054.2004.00420.x

PRADO NETO, M.; DANTAS, A.C.V.L.; VIEIRA, E.L.; ALMEIDA, V.O. Germinação de sementes de jenipapeiro submetidas à pré-embebição em regulador e estimulante vegetal. Ciência e Agrotecnologia, v.31, n.3, p.693-698. 2007. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542007000300014

RANAL, M.A.; SANTANA, D.G.D. How and why to measure the germination process? Revista Brasileira de Botânica, v.29, n.1, p.1-11. 2006. <http://dx.doi.org/10.1590/S0100-84042006000100002 >

STOLLER DO BRASIL. Stimulate® Mo em hortaliças: Cosmópolis: Divisão Arbore,. 1v. (Informativo técnico). 1998

VIEIRA, E.L.; CASTRO, P.R.C. Ação de Stimulate no desenvolvimento inicial de plantas de algodoeiro (Gossypium hirsutum L.). Piracicaba: USP, Departamento de Ciências Biológicas. (Apostila). 3p. 2002.

Downloads

Published

18-08-2014

Issue

Section

Articles