Selectivity of the chia crop to bentazon herbicide

Authors

  • Cleber Daniel de Goes Maciel Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, Paraná
  • Michel Vicentim de Souza Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, Paraná
  • Cesar Eduardo Lourenço Iuchemin Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, Paraná
  • André Augusto Pazinato da Silva Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, Paraná
  • Enelise Osco Helvig Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, Paraná

Keywords:

Salvia hispanica L., phytointoxication, inhibitors of photosystem II.

Abstract

The chia seed (Salvia hispanica L.) is important to human health, but studies with this crop usually focus mainly on its nutritional composition, leaving cultural practices with little technical support. Thus, the aim of this work was to evaluate the chia crop selectivity submitted to post-emergence application of the bentazon herbicide. The experiment was conducted in a greenhouse at the Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO, Guarapuava - PR. The treatments and six replicates were constituted by a control and doses of bentazon (90; 180; 360; 720 and 1440 g a.i. ha-1). The variables evaluated were: phytointoxication (%), electron transport rates (ETR), chlorophyll content (SPAD), height (cm) and aerial dry mass (MSPA). The results showed that the variables phytointoxication, ETR and chlorophyll content were negatively influenced by the 720 and 1440 g a.i. ha-1 concentrations, with recovery at 21 days after application (DAA). For height and MSPA, the mentioned doses caused reduction of 11,7% and 22,6%, respectively. The results indicate the possibility of the bentazon use for chia crop with up to 360 g a.i. ha-1, but new field studies are needed to ensure greater selectivity and safety in the recommendations.

Author Biographies

Cleber Daniel de Goes Maciel, Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, Paraná

Engenheiro Agronomo, doutor, Departamento de Agronomia, Universidade Estadual do Centro-Oeste - Unicentro. Guarapuava/PR

Michel Vicentim de Souza, Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, Paraná

Iniciação Cientíica Júnior (PIBIC-EM/CNPq), Departamento de Agronomia, Universidade Estadual do Centro-Oeste - Unicentro. Guarapuava/PR

Cesar Eduardo Lourenço Iuchemin, Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, Paraná

Iniciação Cientíica Júnior (PIBIC-EM/CNPq), Departamento de Agronomia, Universidade Estadual do Centro-Oeste - Unicentro. Guarapuava/PR

André Augusto Pazinato da Silva, Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, Paraná

Engenheiro Agronomo, doutorando, Programa de Pós-graduação em Agronomia -PPGA, Universidade Estadual do Centro-Oeste - Unicentro. Guarapuava/PR

Enelise Osco Helvig, Universidade Estadual do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, Paraná

Engenheira Agronoma, mestranda, Programa de Pós-graduação em Agronomia -PPGA, Universidade Estadual do Centro-Oeste - Unicentro. Guarapuava/PR

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Published

01-01-2018

Issue

Section

Articles